2012. július 5., csütörtök

Levegőt-Akvarista.hu


Levegőt!





Tiszteletem,sziasztok!
Kissé borsos-paprikás a hangulatom..sajnos már egy alkalommal megviccelt most a honlap:(
De lássuk mi az ami mégis itt tart-az ígéret szép szó..
Szóval lássuk:mi jut eszetekbe ha olyan hangutánzó "szót" hallotok hogy ppsssssssss.....vagy éppen sssszzzzzz....?Kis higgasztónak javaslom zenei aláfestésként az alábbi linket:[katt]
De mindeme bevezető még kevés nekem....ezért kérem fogadja szeretettel e blogot türelmes és ugyanakkor csodálatosan lelkes kollégánk:Kalapos.Tibikém köszönöm a türelmed,igyekszem megfelelni...:)
    Talán a pontos idejét sem tudom már,hogy mikor fogalmazódott meg bennem:nekem bizony egy légpumpa kell,de nem is akármilyen!Mivel még akkoriban "őszinte ember voltam"-azaz gyermek-teljesen a szülői döntéstől függött hogy lesz-e nekem ilyenem..Lett!A legnagyobb örömmel vettem észre,hogy egyszer iskolából hazajőve az íróasztalom sarkán várt a kis szerkezet...Lelkesedésem azóta is töretlen irántuk-bár időközben jöttek az újabb generációk,aztán a teljesen modern-de ugyanazon az elven működő-készülékek...A blogom miniatűrjében tisztelegni szeretnék e letűnt idők légpumpája,az olyannyira vágyott Ciklon előtt.Amit a képen láttok nem a legelső darabom,de sajnos csak ezt leltem már meg-a 80'-as évek legelejéről..
 De most nem is erről szeretnék én nektek mesélni..jöjjön hát a rácsodálkozás,és a kíváncsi tekintetek ideje,mert én bizony szétberheltem nektek a nálam rendelkezésre álló Eheim 400,Maxima-R,és végezetül a Sera 550R típusú légpumpáimat..De ez csak az abc sorrend-mint látni fogjátok lehet a merciből is vontatásra kényszerülő szerkezet,de a német szemétből kibányászott dolog is lehet lelkesedésem tárgya..Blogom-mint minden hozzászólásom is-csak a saját benyomásaimat tartalmazza,nem kívánok senkit megbántani-még kevésbé nekem oly kedves márkát lehúzni.Véleményem csak és kizárólag a nálam működő készülékekre vonatkozik...ha eetleg neked is hasonlóak a tapasztalataid akkor lehet hogy nem a véletlen műve...
Csapjunk bele...előtte azonban mentsük ami már megvan,mert a honlap megint megviccel:P.
A hozzávalókat láthatjátok..persze egy kis poén is van!
A kalapács és az állítható kulcs csak azért van itt,mert nagyobb bajok is lehetnek..a kalapáccsal egy csapásra meg is szabadulhatunk tőle ha valami nem sikerülne:)!
Eheim 400:
Nos "Ő" az..Nem lennék igazi akvarista,ha az idők során nem tettem volna eleget kíváncsiságomnak-és ne nyitottam volna fel a berendezést.
/Már itt megjegyzem:ritka rossz képeket kreáltam a kölcsöngéppel..sajnálom,de talán tudjátok használni!/
Felnyitva a kis kütyűt,nem igazán találunk valami űrkorszakbéli kreativitást,sőt az előlapon található két kis tekerentyű is degradálódik:(
Jelölések:
1:nos anno mikor megvásároltam a gépet még nem sejthettem hogy a jelölt ponton a gumiharanghoz kapcsolódó kis műa. fül egyszer ébresztőt csinál hajnali órákon..egyszerűen letörött,ezáltal használhatatlanná téve a berendezést.Szó mi szó,röpke egy hónap alatt ismét szolgálatba állhatott a masina-hiába messze lakom a várostól
2:A szívónyílás egyesített finomszűrője
3:levegő kilépője a mennyiségszabályzó csapocskák felé..na ja.
Ez a gumilap hivatott ellátni a gép teljes elülső tömítését,nincs is ezzel baj...a jelölt részeken látható az előlapi "tekerentyűk" lenyomata.
Ezekről beszélek...Roppant jó módon,és tág határok között szabályozható a levegő mennyisége..
Jajj,nem is mutattam:hát ekkorka az egész:)
Nos lássuk mi van a következő fantasztikus minőségű képen:
Yesss...egyértelmű:ez a fránya kis pöcök volt az ébresztőnk..mellette a gumiharang,benne egy szivacska hivatott ellátni a szűrés és a harang egyenletes terhelésének feladatát.
A "membrántányér"mélyén találhatóak a kis visszacsapó szelepkék,eleddig hibátlanul igazgatják a levegő útját..
Ugyanez a tányér,de már alulnézetben..talán jobban kivehetőek a ki,és belépő levegő útjában álló szelepek.
..amik ekkorkák:)
1:maga a szelepgumi,mely ide-oda csapkodva hol zárja,hol pedig nyitja a furatot.
2:magam részéről csak szelep éknek nevezném...ez rögzíti az előbbi kis lapocskát.Isten ments hogy leejtsem:)
Tulajdonképpen a gumiharang a mi motorunk..ez nyomogatja bele a rendszerünkbe a levegőt.A szétszerelt állapotú gépen legelőször mindig ezt ellenőrizzük ha valami bibi van..rendszerint a legvékonyabb részen ki szokott hasadni.Akkor aztán fújhatjuk..:P
Kukkantsunk és takarítsunk is ezen a helyen..magát a szűrőt akár cserélhetjük is egy újra!Na nem kell elrohanni a márkaképviselethez..egy filcdarab is tökéletesen megteszi:).
A csavarok visszaszereléséhez mindenképpen javaslom a kis fogó használatát..virsliujjú kollégáimat biztosíthatom:átérzem a gondotokat.
Ha már végeztünk..akkor vessünk egy pillantást a fő bevezető nyílásba rakott kis szűrő korongocskára is.El sem hiszem hogy mindezt a mi lakásunk levegőjéből szűrte ki..csere!
:)Fekete filcdarabka behelyezve,akár mehetne is vissza a helyére..
Ám előtte egy kis fogpiszkálós tuning:D.Nekem mindig lecsúsznak egy idő múlva a levegőcsövek...ezt találtam ki évekkel ezelőtt,még nincs jobb ötletem:).
Hát vidékiesen szólva:"ímhol-e"!
Ez hát az Eheim legnagyobb nálunk kapható légpumpája,megvallom nekem csalódást okozott.Csodaszép dizájn,de belül egy kevésbé komoly berendezés..nevetséges ez a szeretett és tisztelt márkától.Szeretném ha a cég egy sokkal komolyabb dologgal állna elő,mert én imádom a logójukat szemlélni akváriumjaim közelében.Ezt a kis műszert csak kettő darab medence "meghajtására" vélem elegendőnek,egyszerűen nem hiszem el hogy igaz a hátára írt adat:400L/h,és 200mbar.Ugyan..Fogyasztása méréseim szerint 2.9W...
Következő "áldozatom" a Maxima-R nevű készülék... [katt]
Sajnos csak netes képet tudtam ide illeszteni..egyszerűen elfelejtettem a kölcsöngéppel lefényképezni:(.
Így hát nézzük is azonnal hátulról:
Atyavilág..itt mi történt?!Hát az,hogy halőr barátotok értetlenül állt a helyzet előtt:semmiféle légbelépő nyílás,semmi lehetőség szegénynek levegőhöz jutni..no erre csináltam rá egy "gyorsat"-évekkel ezelőtt.Látom hogy át kell gondolnom,de eleddig megfelelően működött.
Háhá..itt viszont már két fém "kidörrentő" van..a jól látható kis nútocskák hatékonyan akadályozzák meg a levegő vezeték lecsúszását.
..és ez van belül.Szerintem korrekt kivitelezés,és amit külön kiemelnék:iparira hajazó rögzítések,komoly belső érték..na majd látjátok!
Maga az erőmű:)..na jó,nem az,de tetszik ahogy prezentálja a tudását.A gumiharangok szemmel láthatóan nem kívánják feladni....
..sőt belül is minden ok!Persze a rettentő kosztól eltekintve.Figyelmetekbe ajánlom a lengőkar fölötti kis rögzítő lemezkét,és a kis csavart..még sokkal komolyabb berendezésekben is megállná a helyét szvsz.-ez hivatott megakadályozni a lengőkar kiugrását a fészekből.
Emberek..ezt a koszt érdemes megnézni közelebbről is:képzelhetitek mennyi levegő ment már át itt,ha ennyi pornak sem nevezhető dolog rakódott le belőle...
Szeretném ha vetnétek egy pillantást a kör alakú visszacsapó szelepkékre,én ennél csodásabb-frappánsabb megoldást még nem láttam!egyszerűen zseniális a rögzítésük,fel sem merül bennem hogy bármikor is gond lehetne velük!Csúcs,ez igen!Pedig a készülék hátán ott virít a "Made in China" felirat..ugye hogy tudnak ők is:)!
Itt már a megtisztított alkatrészek láthatóak..egyszerűen csodásak!
Vessünk még egy pillantást a permanens mágnesek rögzítésére..nem semmi!Na ez nem fog leválni az életben sem:)
Összegezve:Igen megnyerte a tetszésemet ez a kis "dörmögő"..merthogy a hangja olyan.Megbízható,hosszú életű..én azt hiszem állandó tagja lesz a hobbim berendezéseinek.Elektronikusan szabályozható levegőmennyiségével,szinte ipari komolyságú megoldásaival viszi a pálmát..nem is hittem volna!Ő az aki németországi kukából származik,és mielőtt a szeméttelepen végezte volna élelmes magyarok kimentették...én meg megvettem fillérekért:).
Fogyasztása:1.3W-3.1W között alakul,természetesen a levegő mennyiségével egyenesen arányosan.szállított légmennyisége bőségesen kielégíti az adattáblán szereplő mennyiséget,sőt érzésem szerint neki a legnagyobb a nyomása is...az adattáblán 0.17bar van,tudja!!Jelenleg 3 ancineveldét hajt,nagyon szép áramlást csinál..
Nem bírom ki emo nélkül:
Most pedig nézzük azt a berendezést,aminek első körben nem szavaztam bizalmat..Sera 550R:
Ő az..The Big:)Ez a készülék 2007 óta egyfolytában működik..5 akváriumot lát el levegővel.3 darabom van belőle..szeretem:).Azért egy kissé hosszabban:
Kezdjük itt is hátul,azonnal megszemlélve az adattáblát,és tisztítva a belépő levegő útjába állított előszűrőt..
Rá is fér..pfujj..:P
Esküszöm hogy fél éve,még a tél közepén volt karbantartva..
Na végre,valami érdekesség mikor feltárul a "gépháztető"!Dupla nyomóág,erőművi hangulat..egy kissé bohókásan előadva:).Nagyon felhívnám a figyelmeteket a tetőn helyett kapott szabályozó potméter huzalozására..nehogy szétszedéskor megsérüljön!
Nos az egyik ágat jobban szemügyre véve érdekeséget találunk:vakai belekontárkodott..bizony én drótoztam oda az elmenő levegő csöveket,mert aggályosnak találtam hogy szinte maguktól le kívánnak fordulni onnan.
Most a tisztításkor-bemutatáskor mindössze lazítok kicsit a huzalokon,hogy bepillanthasunk..
..ide:látható,hogy nyoma sincs a rezgőkart rögzítő csavar-lemezke párosnak,talán nem is kell.Jobb oldalon látható a visszacsapó szelep,és rögzítése egy egyszerűen beszorított gumituskóval..megteszi!
 A magyarázó buborékok segítenek gondolom..:)
 Viszont a kosz ide is eljutott sajnos..harcoljunk ellene!
hihetetlen hogy mennyi minden átjuthat az előszűrőn is..cseréljük a filceket,tisztítsuk a visszacsapó szelepeket-és fészküket!
Beláthatjuk hogy a szerényke méretű kis gumilapocskáknak mekkora felelősségük van:elzárni a levegő útját másodpercenként 50-60 alkalommal...ezcsak tisztán mehet!
Itt szemügyre vehetjük az egyik ág tisztított,beszerelésre kész darabját..a mágnesek ragasztva vannak-évek óta semmi probléma velük:)!
Az elmenő csöveknél is erősen javaslom a valamilyen módon való rögzítést..ha akarattal vennéd le a szilikon csövet,inkább elszakad.De ha alattomos módon le tud csúszni..nos megteszi!
Nézzük már meg mit méregetek én,meg mivel..
Itt éppen a legkisebb levegőtermelésre ösztönzött gépezet látható,és le is olvashatod:"alapjárati"fogyasztása 2.2W!
Megjegyzem:az egér nem szerves része a mérésnek,csak a kialakult rumliban került valahogy ide..
Akkor már vessünk egy pillantást a maximumra is,mert gyárilag valami 12W-ról beszélnek..az anyja szemit:)csak 7.9W!szuper..lehetne kicsit kevesebb:D?
Mindezeket összegezve elmondhatom:Megbízható,pofonegyszerűen szerelhető masina ez kérem..a hozzá való javító szett elérhető kompletten,még kevésbé vájtfülű akvaristák is bátran hozzáfoghatnak..szeretem e nagy "macikat"..
     Blogom befejeztével megköszönöm a türelmeteket,legközelebb talán egyszerűbb lesz ha különállóan,és ide beilsztett formában csinálom..a képek minősége sajnos gyenge..bár igyekeztem rajta javítani különböző szerkesztgetésekkel,de sajnos nem mindenhol koronázta siker próbálkozásomat.Legközelebb ezen is módosítok.
Tudom hogy csak a felszínt karcolgattam..az ismertetés,és némi karbantartási ismeret átadása volt a célom.Ha további kérdésetek van,szívesen állok rendelkezésetekre-de aztán olyat tessenek kérdezni amit tudok:D
Hasznosak ezek a kis kütyűk..számos feladatot láthatnak el.Használjátok őket olyan egészséggel,amilyen tisztelettel átnyújtom e blogot nektek!
A legjobbakat:Gábor

2011. 07. 10. 05:53

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése